Szkoła Podstawowa
im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Trzepnicy

Zdrowe odżywianie

W dniach 15-19 luty 2021r. uczniowie klasy I Szkoły Podstawowej w Trzepnicy na zajęciach rozmawiali na tematy:

- Dlaczego człowiek musi jeść?

- Co ludzie jedli dawno temu?

- Czy wszyscy ludzie mają co jeść?

- Jak należy się zachowywać podczas posiłków?

Tematyka zajęć sprzyjała opanowaniu osiągnięć edukacyjnych w różnych obszarach rozwoju ucznia. W obszarze rozwoju emocjonalnego dzieci rozwijały empatię do głodujących ludzi, społecznego - podawały przyczyny głodu na świecie, poznawały formy pomocy głodującym oraz poznawały zasady zachowania się podczas spożywania posiłków, poznawczego - dowiedziały się jak odżywiali się ludzie przed odkryciem ognia, a jak odżywiają się po jego odkryciu. Próbowały też znaleźć odpowiedź na pytanie "Dlaczego trzeba szanować jedzenie?" i układały całodzienny jadłospis w oparciu o zasady zdrowego odżywiania i piramidę zdrowego żywienia. Sprawdzały co można jeść, a czego należy unikać sprawdzając na opakowaniach różnych produktów ich wartości kaloryczne. Rozmawiały o tym, na co ma wpływ sposób odżywiania się ludzi na podstawie wiersza Marka Bartkowicza "Słodki kucharz". W oparciu o   zasoby e-podręczników poznawały pracę kucharza. Zwieńczeniem zajęć było, po dokładnym umyciu rąk, indywidulane wykonanie szaszłyków owocowych lub warzywnych i  ich degustacja. Przez całotygodniowy cykl zajęć uczniowie byli zachęcani do zdrowego odżywiania.